Ha egy kis lakást, vagy házat szeretnénk jól kihasználni, akkor bizony minden négyzetméter számít. A helytakarékos berendezésnek köszönhetően plusz teret nyerhetünk, így ezek a megoldások a legkisebb panel vagy társas házban is tökéletes alternatívát nyújthatnak. A kisebb lakásokat kreatívan berendezni igazi kihívás, ehhez szeretnénk most inspirációs ötletekkel szolgálni, melyekkel sok hasznos teret nyerhetünk otthonunkban. Természetesen a lépcső alatti kihasználatlan hely is szóba jöhet, hiszen kis lakások esetében fontos minden zegzugot kihasználni és ebből a területből, méretétől függően a kisebb szekrényektől kezdve, egészen a mosókonyháig kihozhatunk bármit.

ha a lépcső szekrényként is funkcionál, akkor a jó polckiosztással és a praktikus akasztós részekkel szinte minden centimétert kihasználhatunk, de akár háztartási gépet is beépíthetünk erre a helyre:

A bútorok, főként a mozgatható bútorok, melyek általában középen helyezkednek el, mint a székek, asztalok stb. mérete, forma tervezése határozza meg elsősorban, hogy mennyire fog „szellősnek, levegősnek” tűnni  a kisméretű tér. Ezért nagyon fontos a megválasztásuk.

A konyhában rengeteg eszközt kell tárolnunk és sok időt töltünk, ezért érdemes időt, energiát fordítani a megtervezésére, hiszen úgyis itt gyűlik össze a család. Fontos minden centiméternyi helyet hasznossá tenni.

Szerencsés esetben van egy kis kamránk vagy spájzunk, amit érdemes plafonig bepolcozni, a hatékony tárolás érdekében.

Az előszobák és gardróbok legnehezebb feladata a cipők elrejtése, hiszen általában ebből nagyon sok van, azonban viszonylag kis helyen elfér sok-sok cipő, ha jól ki van találva a tároló.

A kihúzható, lenyitható stb. mindenképp jó választás a kis tereknél.

Kis fantáziával még a pince lejáró, padlás feljáró területét is hasznossá tehetjük.

Ezen felül természetesen még számos ötlet létezik, melynek egy kis részét tudtuk bemutatni ebben a cikkben.