Tervezés

Mire kell figyelnünk a bútor számolásánál?

Amikor egy bútort tervezünk, legyen az konyha, vagy szobabútor, mindig felmerül a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni.

Remek lenne, ha megpróbálnánk kiszámolni, hogy mit is számolnak az asztalosok, nem? Szerinted matek zseninek kell ehhez lenni? Elárulom, nem kell.  Persze vannak szabályok és összefüggések, amire nagyon oda kell figyelni.

1. lépés, a tervezés

Mindig az lebegjen a szemed előtt, hogy is fog mutatni a bútor az adott helyen. Vedd figyelembe a többi, létező bútort, a fal színét, a padlóburkolatot, hogy minden harmóniában legyen. Ha megvan a megközelítő színvilág, akkor le kell mérnünk a helyet, ahová a bútor kerül. Meg kell mérnünk a helyiség magasságát, a mélységét, és a szélességét. Vedd figyelembe, hogy a lapszabászatok ugyan milliméter pontosan dolgoznak, mégis előfordul 1-2 mm eltérés. Így mindig hagyjunk egy kis tartalékot. A mérésnél figyelj oda, hogy a fal nem mindenütt egyenletes, a sarkok nem feltétlenül derékszögűek.  Persze lehet egyenes is, de ez nincs mindig így. Ha például a szélességet méred, akkor azt mérd meg legalább három helyen. Lent, középen és fent. Ha mindenhol egyforma, akkor biztosan befér a bútor.

Fogj egy papírt és készíts egy „Móricka” rajzot és írd rá a méreteket. Nem kell ennek szépnek lennie, csak legyen lerajzolva.

Ha ezzel megvagy, akkor nyugodt körülmények között ülj egy asztalhoz és rajzold át egy kockás papírra.

Ha bővebben érdekel a téma, akkor szerezd meg az erről szóló könyvet IDE KATTINTVA