Fióksín típusok

A fióksínekből rendkívül sokfajta létezik, az egyszerű csapágyastól, a bonyolultabb golyóson át minden, ami csak elképzelhető. A fióksínek általában 4db-ból állnak, 1-1db a fiók oldalára, 1-1 db a szekrény oldalára (korpusz) kerül felszerelésre. Azokban az esetekben, ahol a fióksín 2db-ból áll, a bal és jobb oldalra is 1-1 db szerelendő fel.

Van olyan sín, ami nyomásra nyílik, van olyan, ami a fiók záródását lefékezi, van extra teherbírású és még számtalan megoldás. Most nézzünk át egy párat, ezzel is megkönnyítve a bútor tervezését. Természetesen a fióksínek különböző méretekben kaphatók.

A leggyakoribb és legolcsóbb is ez a fajta fióksín, amelynek egyszerű szerkezete és szerelése tehette ilyen népszerűvé. Teherbírása nem túl nagy, általában 25-30 kg, de létezik olyan, ami vidáman elbír akár 100kg-ot is.

A golyós fióksín a mostanság gyakorta kapható kész bútorokban található meg. Ebben a típusban sorban csapágygolyók helyezkednek el. Hátránya a viszonylag kis teherbírás és hogy az oldalirányú mozgást kevésbé tűri, így ha a fiók túl széles, akkor gyakorta kell cserélni.

 

De ha azt hinnéd, hogy a golyós fióksínek rossz konstrukciók, akkor gyorsan mondom, hogy létezik olyan típus, ami akár 150kg-os terhelést is kibír. Mindez csak pénz kérdése.

A nyomásra nyíló (push-open) fióksín rendkívül jó megoldás lehet, ha nem szeretnénk fogantyút a bútorunkra. Egyszerűen csak lökjük, meg és máris nyílik a fiók.

A fióksíneknél létezik olyan, ami önmagát behúzza, ez is nagyon praktikus megoldás. Kinézetre nagyjából megegyezik a többivel, csak a funkciójában különbözik. De ma már arra is van megoldás, ha a hagyományos fióksínnel szerelt bútorunkat szeretnénk önbehúzósra szerelni. Ez egy speciálisan erre készített szerkezet egyszerű utólagos felszerelésével oldható meg.

 

Ha bővebben érdekel a téma, akkor szerezd meg az erről szóló könyvet IDE KATTINTVA,

vagy csatlakozz facebook csoportunkhoz:

https://www.facebook.com/groups/tudasbazis

Van kérdésed? Írd meg nekünk:
otlet@kreativotthon.com