A funkció és méret kulcsfontosságú lehet a választás során.

Az ergonómia alapvető fontosságú. Ha van egy olyan bútordarab, amely megfelel az ergonómiai igényeinek, akkor csak másodrangú a kinézete. Ez persze nem teljesen igaz, de ha sorrendet szeretnénk felállítani, akkor mindenképp a kényelem áll az első helyen. Mert fordítsuk meg: lehet hogy nagyon jól néz ki, de baromira kényelmetlen…Az igazság valahol a kettő között van, mert nyilván senki sem fog egy olyan bútordarabot megvásárolni, ami kényelmes, viszont ronda.

Kétszer ellenőrizze a méreteket
A katalógusfotók megtéveszthetik, mert soha nem ábrázolják pontosan az elemek méretét és kinézetét, gondoljon csak a színhűségre. Például egy kanapénál nem csak az számít, hogy összecsukva mekkora, de ha kinyitják, akkor is tudni kell, hogy mennyi hely marad körülötte.

Fontos, hogy egy bútordarab miként fog beleférni a tervezett helyiségbe, és hogyan szállítják oda, mert előfordul olyan, hogy a szobába vígan befér, csak épp az ajtón nem 🙂 Így jó esetben marad az ablak, már amennyiben az nagyobb és nem a 10. emeleten van a szoba. De például a lépcsőforduló is lehet egy sarkalatos pont, mert valahogy ott is el kell férni a szállítóknak.

Előző cikkünkben a bútor tervezéséről volt szó és bár az arról szól, hogy hogyan érdemes megtervezni, ha mi szeretnénk készíteni, de pár szempont abban is szerepel.

Egyensúly és forma
Az egyensúly ebben az esetben a harmóniára vonatkozik, mind színben, mind anyagban, mind mintázatban, mind formában. Az sem jó, ha ezek közül valamelyik túl domináns, de az sem megfelelő, ha minden különböző. Próbálkozhat vintage vagy egyedi formákkal, színekkel, érdemes azzal kezdeni, ami az ön hangulatát leginkább meghatározza.