A Parafa dugók újrahasznosítása nem új keletű.

Jellemzően a parafadugók a szemétben végzik, holott használati tárgyak formájában akár újjá is születhetnek.  A parafa számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik amellett, hogy nagyon könnyű, természetes anyag, kiváló szigetelő hatása is van.

Első és egyben legfontosabb lépés, hogy mindig igyuk ki az üveg tartalmát 🙂

Mielőtt nekiállnánk, fontos tudni, hogy ki kell főzni a parafát, hogy később ne porladjon szét az alkotásunk. 10 percre tegyük lobogó vízbe a dugókat, majd hagyjuk kiszáradni. És már kezdhetjük is a munkát!

Továbbiakban mutatunk pár ötletet, melyeket valóban hasznos hétköznapi tárgynak gondolunk és nem csak egy jópofa, kreatív porfogó dísztárgy, amiben csak addig leltük örömünket amíg elkészítettünk.

Elsőként kezdjünk egy pár könnyedén elkészíthető ötlettel.

Szintén könnyen elkészíthető, kevés darabszámot megkövetelő használati tárgyak, a hétköznapokra.

Az edényalátétek készítése során kézenfekvő a parafa használata, hiszen jól ismert a kiváló szigetelő tulajdonsága, így hatékonyan védi meg az asztalt, munkalapot az edény hőjétől. A méretéből adódóan szintén nem kell túl sokat összegyűjtenünk és viszonylag hamar el tudjuk készíteni, ragasztásos technikával.

Parafa üzenő tábla helyett készíthetünk parafadugó táblát, ugyanilyen célra.

Vagy akár hasonló technikával ékszertartót is.

Lábtörlő, kádkilépő vagy akár egy szőnyeg is készülhet belőle.

Látványra egyedi függönyt, vagy akár térelválasztót is készíthetünk.

Konyhabútor készítésénél is hasznát vehetjük.

Lakásfelújításkor is jól jöhet a parafa burkolat, szinte bárhol, hiszen amellett hogy jól mutat, még jól is szigetel, de ekkora felületekhez már nagyon kell szeretni a bort. 🙂

És Te mire használnád? 🙂