A nemez állati szőrből készül. Forró vizes gyúrás hatására, a szőrön elhelyezkedő pikkelyek összeakadnak és így ebből az összetömörödött szőrből alakul ki egy erős anyag.


Nálunk leginkább a juhgyapjúból készített nemez terjedt el, de a világ más pontjain különböző állatok gyapját használják, van ahol lámagyapjút használnak a nemezeléshez. A megmunkálás vizes és a száraz nemezelési technikával is történhet.

Egy kis fantáziával és kreativitással ízléses használati tárgyakat, táskákat, tárcákat, zacskókat készíthetünk, de persze „gyárthatunk” akár egyedi figurákat,ékszereket, nyakláncokat, karkötőket, gyűrűket, fülbevalókat, kitűzőket is. Ehhez a hobbiboltokban rengetek színárnyalatban árulnak nemezgyapjút. Ebben a szépséges kézműves technikában rengeteg lehetőség lakozik kreativitásunk kiteljesítésére

A nemezelés technikája

Az alaptechnika: natúr, fésült gyapjúszálak mozgatással történő, összefüggő textíliává való tömörítése, meleg víz és szappan segítségével. Ugyanez történik, ha egy gyapjúpulóvert tévedésből túl forró vízben kimosunk: összenemezelődik és kisebb lesz. A szappan hozzáadása a meleg vízhez meggyorsítja a filcesedési folyamatot. A gyapjúszálak a meleg víz hatására összehúzódnak, a dörzsölés és nyomkodás által egymásba akadnak. Ahhoz, hogy a gyapjúszálak alaposan egymásba akadjanak tetőcserép-szerűen, keresztbe és kasul is egymásra kell helyezni azokat. Ehhez mindig legalább két különböző irányba elhelyezett gyapjúcsíkra van szükség, így kaphatunk zárt felszínt. Kettőnél több gyapjúcsík szilárdabb nemezréteget fog képezni.
A gyapjú, minőségétől függően jelentősen más arányban megy össze, a különbség akár 40-50 % is lehet.
A több rétegben elhelyezett gyapjú kevésbé erősen húzódik össze.
Fentiekből adódóan ajánlatos először egy próbadarab készítése.

És hogy miket lehet készíteni? Íme 1-2 ötlet: