Olyan sikere szokott lenni kivétel nélkül, hogy 3 liter tej alatt hozzá sem látok, mert azonnal eltűnik a munkám gyümölcse. Tojást is viszonylag sokat használok hozzá, de pont ettől lett a család kedvence. Egy kevés keményítőt azért szoktam hozzáadni hogy picit sűrűbb, krémesebb legyen, ettől lesz olyan különlegesen finom, meg persze a hatalmas hablabdáktól amit vízben szoktam gőzölni, így sokkal jobb állaga lesz mint tejben.

Hozzávalók:

  • 3 liter tej
  • 14 tojás
  • 25 ek. cukor
  • csipet só
  • vaniliás cukor (vagy vanilia rúd kikapart magja)
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • víz

Elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a keményítővel, kevés tejjel simára keverjük, a maradék tejet is hozzáöntve, vaníliával,18 ek. cukorral, csipet sóval éppen hogy forráspontig melegítjük, közben gyakran belekavarva, hogy a cukor le ne ragadjon.(A cukrot adhatjuk a vége felé is hogy biztosra menjünk, kinek milyen megbízható edénye van).

Közben egy szélesebb, lapos lábasban vizet melegítünk, nem kell sok, csak hogy a fehérjehabot meg tudjuk gőzölni benne. A tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük, amikor félig felverődött hozzáadjuk a maradék (7 ek. cukrot is). Fényes, kemény habot kell kapnunk. Ha felforrt a víz nagyon kicsi lángra állítjuk, hogy ne forrjon tovább, csak gőzölögjön (ha kell akár le is húzhatjuk a lángról, kis időre). Evőkanál segítségével megformázzuk a habokat, beletesszük egyenként a vízbe, lefedjük egy fedő segítségével, hogy a gőz bent maradjon, így sokkal nagyobbak, szilárdabbak lesznek. Kevés idő elteltével megforgatjuk a habokat egy rácsos kiszedő kanállal.

Egy szűrőtálba kiszedjük, hogy lecsöpögjön a víz, pár perc múlva tehetjük a sárgájára. Hidegen tálaljuk, majd bezsebelhetjük az elismerő szavakat az Isteni íze és gigantikus méretű hablabdák miatt.

Jó étvágyat!