Ha rászánjuk magunkat egy konyha komplett felújítására, akkor bizony számolnunk kell azzal is, hogy a festéssel, csempézéssel, bútorozással még nem csináltunk meg mindent.

A manapság kapható elektromos sütő és főzőlap bizony már nem mindig dugható csak úgy be egy hálózati csatlakozóba, mert általában nagy teljesítményű (3 fázisú). Amikor megtervezzük a bútort, akkor azt is pontosan tudnunk kell, hol akarjuk majd a sütőt, a mosogatót, a mosogató gépet, a mikrohullámú sütőt, a különböző konyhai gépeket.
Helyesbítek. Nem kell tudnunk, de jó ha tudjuk, mert a csempézés után már nagyon nem lehet variálni. Hidd el, tapasztalatból tudom.
Ha tudjuk hol a sütő és a főzőlap, akkor már jó úton haladunk. Ha villanyszerelő szakemberrel végezteted el a munkát, akkor az előírásokkal, szabványokkal nem kell foglalkoznod, de azért legyél tisztában a következőkkel:

  • a főzőlapot, ha elektromos, akkor mindenképpen külön áramkörre kell kötni.
  • külön figyelni kell arra is, hogy ha a lakásban/házban nincs három fázis, akkor ne akarjunk direkt 3 fázisú főzőlapot beépíteni! Lehet, mert 1 fázison is elműködik, legfeljebb letilt 2 „lángnál”. Az meg milyen jó, hogy van egy 4 férőhelyes főzőlapunk, amiből kettő élből nem működik…

sütő-főzőlap
Érdeklődj, mielőtt vásárolsz! Valamelyik ilyen, a többsége meg olyan.

Jó, ha ezt tudod.

A világítást ugyanilyen körültekintéssel kell megtervezni. Hol lesz a lámpa, hol a kapcsoló, hol a konnektor, ha a bútorra is szerelünk, akkor azt hol lehet majd felkapcsolni, stb.
Szem előtt kell tartani a biztonságos üzemeltetést!
Sokan esnek abba a hibába, hogy nem volt még otthon halogén izzós szett felszerelve és úgy van megtervezve (sajnos), hogy az balesetveszélyes, pl. ha a bútor tetejét takarítjuk. Azzal is számolni kell, hogy ezek az izzók sokkal melegebbek, mint a hagyományosak. A bútort is úgy kell tervezni, hogy a lámpák ne közvetlenül az ajtók fölé kerüljenek, mert elolvaszthatja a fóliát.

A LED izzók, LED szalagok nagyon takarékosak és viszonylag jó a fényük is, de ügyeljünk rá, hogy a mosogató fölé vízállót szereljünk, bizos, ami biztos. Tudnunk kell, hogy van neki egy trafója, és kell egy kapcsoló is, ezt tervezéskor ne felejtsük el, vagy építtessük bele a bútorba.

Vízbekötés:

A mosogató helye általában oda szokott kerülni, ahol a régi is volt, hogy ne kelljen átalakítani, nincs is ezzel semmi baj. Ha mosogatógépet is szeretnél üzemeltetni, akkor tökéletesen megfelel a régi mosogató helye, erre rá lehet kötni. Tehát, ennek közelébe kell tervezned. A mérete általában: 45-60cm. Kell ugye ennek egy vízbekötés (hideg) és egy lefolyó. Az is lényeges, hogy a mosogatótálca a szárító része alá befér-e a mosogatógép. Ha kicsi a hely, akkor így is lehet tervezni. Érdemes a mosogatógépet olyan sarokszelepre kötni, ahol a mosogatógépet külön le lehet zárni, hogyha meghibásodik, ne kelljen a mosogatót is kiiktatni. Általában 45 és 60 cm széles a mosogatógép, de 1-2 cm-rel nagyobb hely kell neki. Jó, ha a sarokszelep eleve úgy kerül kialakításra, hogyha később szeretnél mosogatógépet beépíteni, akkor elég „csak” a bútort alakítani, a vízhez már nem szükséges hozzányúlni.

Manapság az sem ritka, hogy a mosógépet a konyhában helyezik el. Én személy szerint nem javaslom, egyrészt mert nem oda való, másrészt higiéniai szempontból is aggályos – ne felejtsd el, hogy ott készíted az ételt, ott eszel és egy piszkos ruhán mik találhatóak… Ha mégis valamilyen okból a konyhabútorba kerül beszerelésre, akkor azt szintén a mosogató közelében praktikus elhelyezni, a lefolyó és a vízbekötés miatt. Általában a mérete: 45-60cm.

Ezzel a bejegyzések végére értünk.

Ha bővebben érdekel a téma, akkor csatlakozz a zárt facebook csoportunkhoz, vagy szerezd meg az erről szóló könyvet IDE KATTINTVA

 

Facebook csoportunkat itt érheted el:

https://www.facebook.com/groups/tudasbazis


Ha van olyan ismerősöd, akinek úgy gondolod, hogy hasznára válhat bármelyik cikk,akkor küld el neki ezt a linket: www.kreativotthon.com