A háztartásokban használt szellőzőrácsok akkor válnak fontosnak számunkra, amikor cserélnünk kell, mert már csúnya Pl. egy házgyári ajtóban, vagy ha beépítünk egy radiátort, vagy ha a bútorra valami miatt szellőzőket kell beépítenünk.

Ezekben az esetekben többféle megoldás közül választhatunk. A szellőzőrácsok jellemzője, hogy van egy külső (perem) méretük, illetve van egy belső méret – ez azért fontos, mert a nyílásnak ekkorának kell lennie, ahová a rácsot helyezzük. A szellőzőrácsok nyílásba helyezendő része általában úgy van megoldva, hogy a lyukba szoruljon. Azonban ha a vízszigetelést is szükséges megoldani, akkor érdemes sziloplaszttal rögzíteni.

Az ajtókba beépíthető szellőzőácsokhoz kétféle megoldás létezik:

Az egyik, amikor műanyag és két részből áll, az ajtó két oldaláról kell behelyezni és egymással összecsavarozható:

 

A másik megoldás, ha aluminium szellőzőrácsot használunk, úgy beépítve, ahogy máshová is szoktuk. Ebben az esetben külön-külön kell rögzíteni:

Az alu szellőzőrácsok nemcsak sima alumínium színben, hanem akár antikolt, akár fehér színben is megtalálható, de akár át is festhető. Előnye, hogy idővel sem öregszik, mint a műanyag rácsok. Ezek a rácsok kiválóan alkalmasak beépített radiátorok fölé is, mivel sokfajta méretben kapható.

Bútorba építhető szellőzőrácsnak is használható, de erre a célra használhatunk kerek, műanyag szellőzőrácsot is:

Vagy akár krómozott műanyag rácsot is:

Ha bővebben érdekel a téma, akkor csatlakozz a zárt facebook csoportunkhoz, vagy szerezd meg az erről szóló könyvet IDE KATTINTVA

Facebook csoportunkat itt érheted el:

https://www.facebook.com/groups/tudasbazis