Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő( esetleg 1 zacskó szárított élesztő)
  • 15 g só
  • 6,5 dl langyos víz
  • 1db nagyobb vagy 2 db kisebb krumpli

Először a krumplit tesszük fel főni héjában. Majd a langyos víz egy részében felfuttatjuk az élesztőt egy dagasztótálban hozzáadjuk a többi hozzávalót is, a végére hagyva a sót. Közben a puhára főtt burgonyát megtisztítjuk, összetörjük, majd azt is hozzáadjuk a többi alapanyaghoz. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd meleg helyen, konyharuhával letakarva kelni hagyjuk (min. fél órára)

Ha minimum a kétszeresére kelt, átgyúrjuk és megformázzuk a végleges formára. Ebből a mennyiségből lehet egy nagyobb kenyeret, vagy 2-3 db kisebb cipót formázni. Ilyenkor lehet bevagdosni a tetejét, aki szeretné. Sütőtepsire helyezzük, 180 fokon, előmelegített sütőben szép arany színűre sütjük. (Amennyiben szeretjük az igazi ropogós kenyér héját, akkor ne tegyük semmilyen formába, csak a tepsire, sütőpapírra és amikor kivesszük a sütőből, kézzel vagy ecset segítségével vizezzük be a forró kenyeret a repedezett, ropogós állag eléréséhez.)

Mivel burgonyával készítettük kevésbé morzsolódik és tovább marad puha mint a fehér kenyér. Egyetlen hibája hogy annyira finom frissen, hogy legszívesebben melegen megenné az ember az egészet, persze kacsazsírral 😉

Jó sütést és étvágyat kívánok hozzá!