Alapanyagunk természetes összetevőkből áll.
A Xella Magyarország Kft Ytong Falazóelem gyára Gyöngyöstől 15km-re, Halmajugra és a Mátrai Hőerőmű szomszédságában található. 2009-ben megkapta az évszázad elnyerte az évszázad márkája díjat is – mely ma már nemcsak falazóelem, hanem komplett, magas minőségű építési rendszer. A Xella cégcsoport több mint 8 millió köbméter pórusbetont állít elő évente 30 országban világszerte.Az YTONG gyártás főbb alapanyagai: a kvarchomok, a mész, a cement és a víz..Ezek alkotják a földfelszín túlnyomó részét, s nagyrészt a felszín közelében találhatók. Így ezen anyagok kitermelése a legenergiatakarékosabb és ez károsítja legkevésbé a környezetünket. A termék ötvözte a fa kiváló hőszigetelő képességét és a könnyű megmunkálhatóságát, a mészkő magas nyomószilárdságát, tartósságát, valamint a rendkívül jó tűzálló képességét. Kizárólag ellenőrzött minőségű alapanyagok kerülhetnek a gyártás folyamatába. Az Ytong zárt gyártási folyamattal készül, melynek kevesebb az energiaszükséglete, mint más építőanyagok előállításának.

 Idén már 13 éves tapasztalataimat szeretném Veletek megosztani lépésről lépésre, a dobókockától a funkcionális tárgyakig.

Először is elárulok egy titkot: Te is rendelkezel annyi térlátással, hogy ezt megtanuld, közel 7000 résztvevőből mindenki sikerélménnyel távozott 🙂 

Tehát, ha első lépésként töröltük a „Nekem úgyse fog menni” mondatot, nézzük meg a szerszámokat, amivel dolgozhatunk a habkönnyű téglánkon : 

Szerszámok

Kézi szerszámokkal fogunk dolgozni,

Ytong fűrész  (lehet rókafark fűrész is), vésők, fa ráspolyok, fém reszelők, csiszolópapír, ecsetek, falfesték ( diszperzit, annak színezőpasztái,de haladóknak, nagyobbaknak lehet akril, vagy zománcfesték is.) 

Érdemes szabadtéren, szélcsendes helyen dolgozni.

Zárt helyen finomcsiszolásoknál, festés előtti pormentesítésnél használjunk pormaszkot.

Az éles szerszámokat gyerekek ne használják, és tanuljuk meg mi is biztonsággal használni.

Elsőként kezdjük egy dobókockával, hogy megismerkedjünk az anyaggal.

Dobókocka

Vágjunk le egy 5X5 cm-es darabot, és csiszolgassuk le az oldalakat, széleket!

Gyerekekkel gyakorolhatjuk közben a kocka mértani fogalmát.(szokott jönni érdekes válasz 🙂  A kockán elhelyezett pontok is fontosak! ( a szemközti oldalak összege 7 ) 

Portalanítsuk le, alapozzuk le fehérrel, és színezhetjük akár temperával is. Ha kicsit lecsiszolgatjuk a sarkait, játszhatunk vele a fűben! Akár egy egész társasjátékot készíthetünk Ytongból, de erről majd később….

Picurkáknak 6 színű kockát készíthetünk! 

Nos, ha túl vagyunk az első próbálkozáson,kezdjünk neki egy kicsit bonyolultabb figurának.

Ytong-egér

kisfiú

Az egeret és az Ytongot csak ebben a formában említhetjük együtt, mivel a mész alapanyagú tégla használatánál házon kívül maradnak.

5X20X60 téglából vágjunk ki fűrésszel egy kb.5X5x10-es téglatestet.

Vágjuk hegyesre az egér orrát.

Ytong 5

Ytong 6

A fűrész után a véső a következő munkaeszközünk, hogy a számunkra felesleges anyagot eltávolítsuk!

Ytong 8

Ytong 9

Ytong 10

Kerek ráspollyal kettéválasztjuk a füleit, a faráspollyal a szögleteket kerekítjük.

Ytong 11

Ytong 12

Ytong 13

Ytong 14

A fémreszelővel ezeket a formákat finomra csiszoljuk.

Ytong 15

Ytong 16

Leporoljuk, lefestjük fehér alappal, és színezzük falfestékkel, temperával.

festés

Örülünk neki 🙂 

kész

 

A bejegyzést készítette:

Nyári Julianna, Buborék Szabadművészeti Egyesület

Támogató:

Nea logó

Te is szívesen megosztanád amit alkottál? Akkor KLIKK IDE.

 

Tetszett? Nyomsz egy Like-ot? 🙂