Mire kell figyelnünk a bútor számolásánál?

Amikor egy bútort tervezünk, legyen az konyha, vagy szobabútor, mindig felmerül a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni.

Remek lenne, ha ki tudnánk számolni, hogy mit is számolnak az asztalosok, nem?

Szerinted ehhez matek zseninek kell lenni?

Nem bizony! 🙂

Most sokan biztosan megrökönyödnek, hogy miért is árulom el a „műhelytitkokat”, bár hozzáteszem gyorsan, hogy ezek a bejegyzések nem arról szólnak, hogyan leszünk bútorasztalosok, inkább arról, hogyan is kell jól, pontosan megtervezni, számolni és miket kell figyelembe venni egy-egy egyszerűbb bútor tervezésénél.

Én azt hiszem, hogy ha ezt a néhány részt elolvasod, akkor bátran belevághatsz álmaid bútorának kiszámolásába.

1. lépés, a tervezés

Mindig az lebegjen a szemünk előtt, hogy is fog mutatni a bútor az adott helyen. Vegyük figyelembe a többi, létező bútort, a fal színét, a padlóburkolatot, hogy minden harmóniában legyen. Ha megvan a megközelítő színvilág, akkor le kell mérnünk a helyet, ahová a bútor kerül. Meg kell mérnünk a helység magasságát, a mélységét, és a szélességét. Vegyük figyelembe, hogy a lapszabászatok ugyan milliméter pontosan dolgoznak, mégis előfordul 1-2 mm eltérés. Így mindig hagyjunk egy kis tartalékot. A mérésnél figyelj oda, hogy a fal nem mindenütt egyenletes. Persze lehet egyenes is, de ez nincs mindig így. Ha például a szélességet méred, akkor azt mérd meg legalább három helyen. Lent, középen és fent. Ha mindenhol egyforma, akkor biztosan befér a bútor.

2. lépés a modellezés

Ez a lépés kihagyható, de nem mindenkinek jó a képzelőereje, ezért nagyon gyorsan meggyőződhetünk, hogy valójában jó-e a tervünk.

 

Ha bővebben érdekel a téma, akkor szerezd meg az erről szóló könyvet IDE KATTINTVA