A quilling – azaz papírcsík technika a népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy az alapok elsajátítása után különösen látványos dolgokat tudtok készíteni. Nem igényel túl sok és különleges alapanyagot, mindössze magukra a papírcsíkokra, a sodróeszközre (fával is helyettesíthető) és egy kevés papírragasztóra lesz szükség. A papír quilling, más néven papír filigrán néven is ismert papír, amely a 15. század óta népszerű. Ez a papírművészet az utóbbi néhány évben ismét népszerűségnek örvend. Megtalálhatod a scrapbookingban, a kártyakészítésben, a monogramban, a papírvirágokban, az ékszerekben és akár a falfestményekben beépített papírokat is. Hihetetlen, hogy miként készíthetsz bonyolult formákat és mintákat egyszerű papírszalagokból és ragasztókból! Ezt a hobbit meglehetősen könnyű elsajátítani, viszont a kezdőknek az alábbi tippeket érdemes lehet megfogadni:

  • 1 tipp: Használj előre vágott papírminta szalagot az első projektekhez. Így kezdeti kísérleteid jobb eredményeket fognak elérni, ha pontos, géppel vágott papírt használsz. Miután elsajátítottad az alapvető papírfűzési technikákat,  Te magad is vághatsz le a papírcsíkokat és fejlesztheted a kreativitásod.
  • 2 tipp: Először kezd egy kisebb méretű tárggyal. Ha túl bonyolult vagy túl nagy dologgal próbálkozol, akkor az összetettsége miatt nehézségekbe ütközhetsz. Minél több kisebb alkotást készítesz, annál több sikerélményed lesz, így ezek építőkövei lehetnek a készség elsajátításának és lépésről lépésre fogsz fejlődni. Miután elsajátítottad az alapokat, könnyedén kipróbálhatod a bonyolultabb dolgokat.
  • 3 tipp: Fontos, hogy átgondolkodva válaszd ki a quilling eszközöket. A papírfiligrán művészet előállításához nem kell megvenned drága szerszámokat, az olcsóbb megoldások is épp oly hatékonyak, de végső soron a háztartásban fellelhető eszközöket is használhatod.
  • 4 tipp: A hengerelt papír formák ragasztásakor ügyelj arra, hogy a ragasztóból csak annyit használj, amennyit mindenképpen szükséges. Ne feledd: „A kevesebb több”.

Az alapanyagok: 

  • papírcsíkokat (legegyszerűbb készletben megvásárolni, de kézzel is készíthetünk)
  • sodrórúd (precízebb, könnyebb, haladósabb vele a munka)
  • Papírragasztó (érdemes csőrös flakonost választani, hiszen a ragasztóból egyszerre csak nagyon kevés kell!)
  • olló

A legismertebb minták alapja a papírszálból tekert karika, amit különböző alakra nyomkodunk.
A karikákat csoportosíthatjuk szoros és tág, nyitott és zárt formákra.
Nyitott karika az, amit nem a feltekert papírszál végénél rögzítünk, vagy egyáltalán nem ragasztjuk meg a szál végét.
Zárt, amikor szabályos karikát készítünk, és a papírszál végét leragasztjuk.
Szorosnak azt a karikát nevezzük, amit nem engedünk kinyílni, azonnal rögzítjük ragasztóval.
Értelemszerűen a tág ennek az ellentéte.

Tanácsos ilyen egyszerűbb formákkal kezdeni, mint ez a pillangó:

Nem feltétlenül kell valamilyen alapra ragasztanunk, önálló tárgyként is megállja a helyét:

Segítségként a papírcsík meghajlításához használhatunk bármilyen segédeszközt, mint pl. ezt a fésűt a pillangó szárnyaihoz:

Kipróbálod?

Ha van kedved küld el nekünk hogy sikerült: otlet@kreativotthon.com