Kreatív otthon – Neked

Linzer koszorú vagy karika

A linzer koszorú, linzer karika vagy lekváros linzer nevével ellentétben igazi magyar édesség. Nem Linz városáról nevezték el, a közhiedelemmel ellentétben, hanem Linzer Rudolfról egy, a szabadságharcban részt vett tábornokról. Népszerű, hiszen könnyen elkészíthető és minél többet áll, annál puhább, omlósabb.

Ez egy nagyon régi recept, már a hozzávalókból is látszik, hiszen a zsírtól lesz igazán omlós és a közkedvelt sütőpor helyett szódabikarbónával lazítjuk.

Hozzávalók:

Elkészítése: Az átszitált lisztet, porcukrot, szódabikarbónát összedolgozzuk a szoba hőmérsékletű vajjal, zsírral és a többi hozzávalóval.

               

Nagyon fontos hogy tojásfehérjét ne tegyünk bele semmiképp, a tojássárgája is kihagyható inkább… Csak annyira gyúrjuk össze a hozzávalókat amíg összeáll simára, különben kizsírosodik a tészta ha sokáig a meleg kezünkkel olvasszuk benne a zsiradékokat. Ha elkészült , pár órán keresztül pihentessük a hűtőben. Majd jöhet a nyújtás, kb. fél centi vastagra és linzerformával kiszúrjuk,  egyenlő arányban legyenek az alsó, felső lapok.

Aki szeretné megkenheti ilyenkor a tojássárgájából kimaradt fehérjével és dióval, kristálycukorral megszórhatja sütés előtt a felső lapokat. 170-180 fokon sütjük világos barnásra. Majd barack vagy bármilyen más lekvárral betöltjük, állni hagyjuk, hogy beszívja a linzer tészta a lekvár nedvességtartalmát és megpuhuljon.

Dobozban, lefedve érdemes hosszabb távon tárolni.Porcukorral meglehet hinteni.

Jó étvágyat hozzá!




Exit mobile version