Kreatív otthon – Neked

Fióksínek beépítése

Előző bejegyzésünkben megbeszéltük a fióksínek fajtáit, most a fióksínek beépítéséről lesz szó. Ha ki szeretnéd számolni a szekrény méreteit, akkor itt olvasd el.

Most következzen a fióksínek beépítése. Elmondható, hogy a fióksíneket nagyjából ugyanúgy kell beépíteni, mégis az apró eltérésekre oda kell figyelni és érdemes a gyártói beépítési rajzot követni.

Minden fióksínről így nem is szándékozok írni, beszéljük át a leggyakrabban használatosat, onnan már menni fog.

Nézzük mik azok az általános szabályok, amikre figyeljünk oda egy csapágyas (hagyományos) fióksín beépítésénél.

Ennél a fajtánál a fiók kivétele és berakása, a fiók billentésével végezhető el.

A felszereléshez szükségünk lesz egy mérőszalagra:

Egy asztalos derékszögre:

2db asztalos szorítóra:

Egy vízmértékre és két db kb.3mm-es vastagságú lapra (ezt lehet maradék bútor hátfal lemezből is kivágni), ceruzára és némi türelemre.

Az alsó fiókot a legegyszerűbb beszerelni. Ehhez első lépésként a bútort teljesen vízszintbe kell állítani és célszerű, ha nincs felszerelve a hátlap. Egyrészt azért, mert jobban fogunk látni, másrészt meg elfér majd a vízmérték is.

Ha beállítottuk a bútort, akkor az egyik fióksínt beillesztjük a bútor megfelelő oldalára, úgy hogy alá tesszük a 3mm-es lapokat. Ez azért jó, mert a fiók feneke és a bútor alsó síkja között lesz egy pici rés. Ha a bútor vízszintes, akkor nincsen más teendőnk, mint a sínt felcsavarozni.

A fióksín éle legyen a bútor élétől egy hajszálnyival beljebb.

Most csavarozzuk fel a párját a másik oldalra, ezzel az alsó fiók meg is van. Most a következő fióksínt kell felrögzítenünk, de ehhez tudni kellene, hogy hol legyen az alja. Ez úgy a legegyszerűbb, ha a fiók előlapokat végigjelöljük a bútor szerkezetén (ceruzával, hogy később le lehessen törölni). Ha látjuk a méreteket, akkor a következő fióksín alja, az előlapjának aljától kb.1cm-re legyen. Jelöljük fel és a vízmértékkel állítsuk be vízszintesen. Rögzítsük és így haladjunk szépen sorban, amíg az összes sín fel nincsen szerelve.

Ha felszerelünk egy sínt, akkor végezzük el a fiók próbáját. Vizsgáljuk meg, hogy jól csúszik-e, nem-e akad…

Ha minden fiók jól működik, akkor vegyük ki őket, mert fel kell rögzítenünk a fiókok előlapjait. Igen, csak most tudjuk, mert csak most vannak meg a pontos méretek. A fiókok előlapjain a fogantyúk helyét fúrjuk ki 4,5-ös fúróval. A fogantyú csavar 4mm-es, ezért ha picit nagyobbal fúrjuk, akkor könnyebben fel tudjuk majd rögzíteni.

Ha megvan, akkor helyezzük be a legalsó fiókot és az asztalos szorítókkal rögzítsük pontosan a bútor aljától 3mm-re, ráadásul vízszintesen. Ez a legfontosabb művelet, mert ehhez képes tesszük fel a többi előlapot is. Ha ezt elszúrjuk, akkor a töbi is rossz lesz…

Ha jól csináltuk, akkor a bútor mindkét oldalánál kb. egyforma a rés és a bútor aljánál is követi a korpuszt. Jó? akkor mehetünk tovább.

Figyelj! Most a kifúrt fogantyú helyén csavarozzuk fel az előlapot elölről 4×30-as facsavarral. Ezzel fixáljuk az előlapot és nem tud elmozdulni akkor sem, ha a szorítók esetleg meglazulnak. most vegyük ki, vagy csak húzzuk ki a fiókot és belülről is rögzítsük az előlapot, a fiók mélységétől függően 2-4db 4×30-as facsavarral. Ezeket eltakarhatjuk a bútorszínben megegyező csavartakaró matricával.

Az első csavarokat hagyjuk becsavarva, szedjük le a szorítókat és tegyük fel az előlapot a következő fiókra. Haladjunk szépen felfelé, a fiók előlapok között használjuk a 3mm-es távtartókat. Az utolsó fióknál majd nem tudjuk használni a szorítókat, de nem is akkora probléma, csavarozzuk fel elölről, majd hátulról és már készen is van.

Most csavarozzuk ki az alsó fiók elülső csavarjait, fúrjuk át 4,5mm-es fúróval a fiók belső lapját és csavarozzuk fel a fogantyút.

Ha ez megvan, akkor az összes fiókon tegyük meg ezt. Végül vegyük ki a fiókokat, rögzítsük a szekrény hátlapját és nincs más hátra, mint gyönyörködni 🙂

Ha bővebben érdekel a téma, akkor csatlakozz a zárt facebook csoportunkhoz, vagy szerezd meg az erről szóló könyvet IDE KATTINTVA

Facebook csoportunkat itt érheted el:

https://www.facebook.com/groups/tudasbazis






Exit mobile version