Némi kézügyességgel és kreativitással remek használati tárgyakat készíthetünk ezzel a technikával. Szükségünk lesz néhány reklámújságra, vonalzóra, ollóra, ragasztóra, hurkapálcára, vagy hústűre, ragasztópisztolyra, kartonlapra, vagy dobozra és ruhacsipeszre.  Ragasztónak bármilyen ragasztó megfelel, aminek könnyű a kezelhetősége és lemosható a kézről, én mégis a vízbázisú ragasztót ajánlom, amit ecset segítségével kenünk a papírra.

 papírfonás - alapanyagok

Először a papírcsöveket készítjük el. Az újságot kb. 7 cm-es csíkokra daraboljuk fel, majd a képek alapján, a pálcika segítségével tekerjük papírcsövekké.

 papírfonás

Így álljon előttünk papírcsík és a pálca:

 papírfonás1

Tekerjük fel a papír szorosan. A pálcából annyi látszódjon ki, hogy ki tudjuk húzni a papírcsőből:

papírfonás2 papírfonás3

Ragasztóval rögzítsük:

 papírfonás4

Húzzuk le a papírcsövet a pálcáról:

papírfonás5

Így néznek ki az elkészült papírcsövek. Készítsünk el minél többet, hogy folyamatosan tudjunk dolgozni. Mivel a csövecskék egyik vége keskenyebb, jól illeszthetőek egymásba. Mielőtt egymásba dugnánk, a pálcákat mindig ragasztózzuk be:

 papírfonás6

A tárolónk aljának megfelelő méretű 2 db téglalapot vágjunk egy erős kartonból, vagy dobozból. A kartonlapok közé ragasszuk egyenlő távolságra a papírpálcákat:

papírfonás7

papírfonás8

papírfonás9

A mintául szolgáló dobozt helyezzük a kartonlapra, és hajtsuk vissza a csöveket! Csíptessük oda ruhacsipesszel!

papírfonás10

Kezdődhet a fonás. Két egymáshoz rögzített papírcsövet hajtsuk ketté, és dugjuk az első pálcánk közé! Ezzel a félbehajtott pálcával fogunk fonni, nevezzük fonópálcának. Ha a fonópálcák a fonás során röviddé válik, toldjuk meg a már tanult módon úgy, hogy a papírcső keskenyebbik részét beragasztózzuk és egymásba dugjuk.

papírfonás11

papírfonás12

A második pálcáról levesszük a csipeszt, és lehajtjuk. A fonó pálcánk felőlünk eső pálcáját a lehajtott mögé helyezzük, majd vissza csipeszeljük. A harmadik pálcáról vesszük le a csipesz, előrehajtjuk, és ismét a felőlünk eső fonópálcát a harmadik pálca mögé helyezzük. Ezt ismételjük. Nem olyan bonyolult, mint amilyen bonyolultan hangzik, figyeljétek a képeket:

papírfonás13

papírfonás14

papírfonás15

papírfonás16

papírfonás17

papírfonás18

 papírfonás19

papírfonás20

Így haladunk körbe-körbe….

papírfonás21

papírfonás22

papírfonás23

A kívánt magasság elérésekor a vezető szálakat dugjátok vissza a második sorba, ragasztózzátok a kosárhoz, vágjátok olyan rövidre, hogy ne látszódjon! Én minden másodikat belül rögzítettem.

 papírfonás24

 papírfonás25

 papírfonás26

A Diszperzit színezőjével festettem le. Lelakkozva válik igazán csillogóvá, masszívvá és némileg vízállóvá. Bármilyen festék megfelel, ami jól fed. Festettem már akril festékkel, ekkor lett legszebb a munkám, viszont drága.

papírfonás27

És az elkészült alkotás így fest:

papírfonás28

A bejegyzést írta és a tárgyat készítette: Nagy Simonné

Kérdésed van? Írd meg a Facebookon, vagy írj a szerkesztőségbe: otlet(kukac)kreativotthon.com

Tetszett a bejegyzés? Nyomj egy LIKE-ot!