Ma már gyakorlatilag minden családban van allergiás.  Ebben a cikkben 6 egyszerű, de hatásos lépésben bemutatom, hogyan lehet enyhíteni a poratka allergia okozta tüneteket.

Először is, ha már tudod, hogy a poratka allergiában szenvedsz, Te vagy valaki más a családban, akkor tudatosan lehet védekezni ellene.

Nem mondom, hogy könnyű menet, de nem is lehetetlen.

Az allergiát nem maga az állatka váltja ki, hanem az ürüléke.

A poratka a legjobban olyan helyen szeret élni, ahol van táplálék. Mivel az elhalt emberi hámszövettel vagyis a bőrünkkel táplálkoznak, kedvenc helyük az ágy, matrac, ágynemű, plüss játékok.

   

Az emberről naponta kb. 1,5 gramm bőr hámlik le. Ez 1,5 millió poratkának elengedő finomság. A legtöbb időt az ágyban töltjük egy helyben, így az „étterem” folyamatos utánpótlása biztosítja a poratkák jól-létét.

Azt nem tudod megakadályozni, hogy bőrödről az elhalt réteg lehulljon. Naponta pedig képtelenség ágyneműt húzni, mosni, matracot porszívózni.

Ne csüggedj van megoldás!

1. lépés a portatka allergia ellen:

 Egy igazi „nagytakarítás” a hálószobában. Távolíts el minden felesleges textilt a szobából, szőnyeg, díszpárna, plüss állatok!

2. lépés a poratka allergia ellen:

A portörlést mindig nedves ronggyal végezd, hogy alaposan el tudd távolítani a port, illetve az atka ürüléket, elhalt hámsejteket. Használj HEPA filterrel ellátót porszívót! Ha Te magad vagy allergiás és nincs ki helyetted portalanítson, akkor viselj maszkot takarítás közben!

3. lépés a poratka allergia ellen:

A poratkákat az ágyneműből, paplanból a legjobban mosással lehet eltávolítani. Olyan terméket válassz, amelyek

  • jól bírják a gyakori mosást és 60 fokon moshatók (a 40 fokos víz az atkáknak meg sem kottyan)
  • speciális atka ellenes kikészítéssel rendelkeznek (ebben az esetben nem szükséges 60 fokon mosni)

4. lépés a poratka allergia ellen:

Csökkentsd a szoba relatív páratartalmát 50% alá. Az atkák imádják a meleg (20-25 fok) párás időjárást. Csökkentsd a hálószoba hőmérsékletét 18-19 fokra, a poratkák számára ez már túl hűvös és aludni is egészségesebb hűvös szobában. Ha fázós vagy, vegyél egy jó meleg paplant.

5. lépés a poratka allergia ellen:

Feltétlenül szerezz be egy vízhatlan matracvédő lepedőt. Ez nem csak a szennyeződéstől védi meg matracodat, hanem az elhalt hámsejtek sem jutnak be a matrac belsejébe, így a portakták sem lesznek motiváltak ide befészkelni magukat. Sokkal egyszerűbb a matracvédő lepedőt akár hetente kimosni, mint a matracot speciális porszívóval tisztítani.

6. lépés a poratka allergia ellen: 

Az egyik legnehezebb lépés, főleg kisgyermekek számára a plüss. Ezek a kis cukiságok nagyon jó terep az atkáknak. Szerencsére többnyire kisméretűek így gyakrabban moshatók. Ha nem bírják a 60 fokos mosást, akkor sincs nagy baj. Tedd be őket a fagyasztóba 10-12 órára, a -20 fokot egyetlen poratka sem éli túl.

Ha kipróbálod ezt a 6 egyszerű lépést, és csökkented az allergiát okozó gócok számát, biztos lehetsz benne, hogy az allergiás tünetek enyhülni fognak.

 Szabolcsi Andi álomtündér

www.agynemushop.hu